НачалоНовиниXiaomi Smart Band 8 е достъпна смарт гривна с усъвършенстван дизайн

Xiaomi Smart Band 8 е достъпна смарт гривна с усъвършенстван дизайн

1109
Написана от  nixanbal 15 януари 2024
Xiaomi Smart Band 8 е достъпна смарт гривна с усъвършенстван дизайн

Смарт гривните на Xiaomi традиционно са начело в своята категория на световния пазар, което се дължи на скромната им цена, подплатена от усъвършенстващ се с всяко следващо поколение дизайн и все по-богат пакет екстри. Актуалната днес Xiaomi Smart Band 8 продължава традицията и след като я използвах вече седмица, за мен изглежда сякаш компанията никак не е готова скоро да предава лидерската си позиция.

Гривната идва с ключови подобрения в дизайна, които я правят значително по-стилна и да изглежда като по-изискан продукт. Smart Band 8 все така има елипсовидна форма, но корпусът ѝ вече е по-бляскав и не е скрит в гнездо на силиконовата каишка. Вместо това Xiaomi използва вече съвсем нова система за прикрепване на каишките, която е по-сигурна и позволява тялото на гривната да се вижда изцяло. Отделянето на "капсулата" (самото устройство) от каишката става чрез натискането на малък бутон на задната ѝ част.

Xiaomi Smart Band 8 @ nixanbal.com

Хубавото на този нов дизайн е, че 27-грамовата Smart Band 8 може да се използва и с други аксесоари, закачайки се например като луксозна висулка на врата или карто спортен тракер за езика на маратонката.

Иначе в стандартния комплект на моята гривна получих тялото в черен цвят и стандартна спортна силиконова каишка, също в черно. Предлага се защита от вода на до 5 АТМ, така че не е нужно да я сваляте под душа и дори при плуване.

Xiaomi Smart Band 8 @ nixanbal.com

Smart Band 8 има все така 1.62" AMOLED дисплей с резолюция 192 х 490 пиксела, което води до гъстота на пикселите от 326 ppi, а това означава достатъчно детайлна картина и изобразяване дори на дребен шрифт. Екранът има 2.5D извивка и защита Gorilla Glass 3, което не го прави устойчив на всичко, но все пак е подсилено стъкло, което ще спести някои драскотини и може да предотврати лесно счупване.

Ключовите подобрения в дисплея за мен са две. Максималната яркост е увеличена от 500 на 600 нита, което все още в ярко слънчев ден може да не позволи екранът да е идеално четим, но пък е крачка нагоре. И второ - опреснителната честота на този дисплей вече е 60 Hz, което спрямо смартфоните не звучи впечатляващо, но всъщност е и прави Smart Band 8 да се усеща доста по-пъргава. За сравнение при предходния модел опресняването беше около 30 Hz.

Има и сензор за околната осветеност, който позволява яркостта на дисплея да бъде автоматично регулирана.

Xiaomi Smart Band 8 @ nixanbal.com

Интерфейсът на гривната е доста лесен за свикване, дори за първи път да имате подобно устройство. Началният екран по начало, разбира се, показва т.нар. лице на часовника, което може да включва разнообразна информация и всяко от тях има и Always On версия, към която преминава, ако не използвате активно гривната. В Smart Band 8 има няколко доста приятни визии, но можете да свалите още лица от приложението Mi Fitness на смартфона си.

Надолу са всички приложения и отделни функции на гривната, нагоре са известията, а настрани можете да изведете уиджети, които да представят полезна за вас информация от вградените приложения. Тези уиджети се управляват също от смартфон приложението, като можете да създавате и нови, събирайки на един екран до две приложения - например пулсомера и прогнозата за времето.

Xiaomi Smart Band 8 @ nixanbal.com

Xiaomi Smart Band 8 служи не само за показване на часа и известията от смартфона ви, а също и за следете на някои здравни показатели, както и на спортните ви активности. Имайте предвид, че в гривната няма вграден GPS и тя би използвала този в телефона ви, но ако решите да излезете за бързо бягане в парка и не го носите със себе си - няма да разчитате на прецизно позициониране.

Гривната може да следи представянето ви при над 150 вида активности, като изготвя и оценка за вашата кондиция и физическа жизненост, базираща се на спортната ви дейност от последните седем дни.

Smart Band 8 дава информация за пулса, наситеността на кислород в кръвта, нивата на стрес и качеството на съня. Данните са достъпни през съответните приложения на гривната, а също и в смартфона.

Xiaomi Smart Band 8 @ nixanbal.com

Животът на батерията при този модел е до 16 дни, но това е при по-ограничено ползване. Ако сте по-активни в спортните занимания и сте включили Always On Display, то животът се съкращава на максимум 6 дни. Това, разбира се, пак е добър показател, особено имайки предвид прилично големия AMOLED екран и възможността за постоянни измервания на пулса и SpO2. Презареждането става с включеното в комплекта специално магнитно зарядно, което завършва с USB A. Приблизително час е необходим за пълното зареждане на батерията.

Xiaomi Smart Band 8 @ nixanbal.com

Под чертата Xiaomi Smart Band 8 е чудесен малък инструмент за следене на някои здравни показатели и спортни активности. Гривната не предлага всички свойства и прецизност на смарт часовниците, но и не това е аудиторията, към която се е прицелила. Харесва ми, че тази година Xiaomi са обърнали специално внимание на дизайна и възможностите устройството да бъде носено под формата на бижу и спортен тракер, харесва ми детайлният и по-бърз дисплей, както и солидният живот на батерията. Ако търсите нещо, с което да следите основни показатели и не сте готови да закачите по-претенциозните смарт часовници на китката си - Smart Band 8 е чудесен и достъпен вариант.

Цената на Smart Band 8 към момента на публикуване на този материал е около 80 лв.

5 ключови екстри на Redmi Pad SE

Redmi Pad SE е таблет с тънко метално тяло, голям дисплей с фини рамки и висока опреснителна честота, както и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer