НачалоНовиниXiaomi Watch 2 е смарт часовник със стилен дизайн и богат набор от приложения

Xiaomi Watch 2 е смарт часовник със стилен дизайн и богат набор от приложения

742
Написана от  nixanbal 04 юни 2024
Xiaomi Watch 2 е смарт часовник със стилен дизайн и богат набор от приложения

Богатото портфолио на Xiaomi при смартфоните е всеизвестно, но същия труден избор компанията предлага и в останалите категории смарт продукти, включително смарт часовниците. В този материал ще ви разкажа за Xiaomi Watch 2, който беше представен на европейския пазар по-рано тази година и е най-актуалното предложение от бранда с операционната система на Google - Wear OS.

Започвам тъкмо със софтуерната платформа, която тук е Wear OS (версия 3.5, не най-новата 4.0) на Google, а не HyperOS, която компанията използва при други свои модели, като например успоредно обявения Xiaomi Watch S3. Големият плюс на Wear OS е, че тя е далеч по-богата на приложения и включва достъп до Google Play - магазин, от който могат да се свалят допълнителни функционалности за часовника. Ключови, разбира се, са самите приложения на Google, сред които са Google Maps, Google Wallet, Google Assistant, YouTube Music, а също безценното за мен Spotify.

Всичко това прави часовника много по-пълноценно устройство, което не е ограничено до предварително инсталираните приложения.

Xiaomi Watch 2 в nixanbal.com

Разбира се, Xiaomi Watch 2 е помощник и в спортните занимания, като може да следи показателите при над 160 вида активности. Производителят обещава оптимизиран алгоритъм, който да засича по-прецизни данни, а вграденият GPS може да чертае маршрута при спорт на открито. Спускания по ски пистите пък дават данни за скоростта и т.н.

Другата смислена причина, поради която смарт часовниците набраха популярност, е възможността им да следят различни здравни показатели. Watch 2 на Xiaomi може да измерва пулса, наситеността на кислород в кръвта, нива на стрес и качеството на съня. Има възможност за нонстоп следене на показателите, а също и за алармиране при прекалено висок пулс например. Освен това часовникът може да засече сам инцидентно падане и да набере телефон за помощ или да изпрати локацията ви в съобщение. Компанията и тук използва подобрени сензори, които да дават по-прецизни резултати, но, както винаги, предупреждава, че това не е медицинско устройство и при здравни проблеми е най-добре да се консултирате с лекар.

Xiaomi Watch 2 в nixanbal.com

Информацията и всички приложения се визуализират върху голям 1.43" AMOLED дисплей с детайлен образ с резолюция 466 х 466 пиксела за гъстота на точките от 326 ppi. Кръглият екран и стилният дизайн на Watch 2 го правят да изглежда много близък до конвенционалните ръчни часовници, така че, ако това е визията, която търсите - отличен вариант. Тялото на модела е алуминиево и може да бъде черно или сребристо, а в комплекта идва с удобна каишка за спорт, която е лесна за сваляне и подмяна. За разнообразяване на визията можете да разчитате и на купища дигитални циферблати.

Xiaomi Watch 2 има размери 47.5 х 45.9 х 11.8 мм и тежи 36.8 грама без каишката, което го прави един от най-леките актуални модели на компанията.

Xiaomi Watch 2 в nixanbal.com

Животът на батерията на Xiaomi Watch 2 е по-кратък от този на модела с HyperOS, което по всяка вероятност се дължи на по-сложния софтуер и повечето допълнителни екстри и приложения. Xiaomi обещава до 65 часа с едно зареждане спрямо до 15 дни при модела Xiaomi Watch S3 да речем. Колкото до зареждането - то става чрез магнитната безжична подложка, включена в комплекта. Накрайникът ѝ е USB A, така че ако сте с по-нов лаптоп без такъв порт, ще трябва да използвате зарядно за електрическата мрежа или например пауърбанк.

Xiaomi Watch 2 в nixanbal.com

Колкото до конфигурацията - Watch 2 се базира на чипсета Snapdragon W5+ Gen 1 на Qualcomm, а той изглежда се справя безпроблемно с Wear OS и осигурява пъргава работа за устройството. Налице са 2 GB RAM + 32 GB вградена памет, което е по-скоро стандарт за смарт часовниците на Xiaomi. Имайте предвид, че Watch 2 няма LTE свързаност и не може да се използва като самостоятелно устройство с достъп до мрежата, но при връзка с телефона, разбира се, имате такава, както и възможност за хендсфри разговори през Bluetooth.

Цената на Xiaomi Watch 2 към момента на излизане на материала е около 360 лв.

Samsung The Freestyle 2nd Gen е преносима станция за забавления със 100" екран

Това цилиндрично малко устройство вече стана доста популярно с първото си издание, а сега у мен е неговата втора версия.…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer