НачалоНовиниЗа А серията на Samsung и най-продавания Android смартфон в началото на 2020 г.

За А серията на Samsung и най-продавания Android смартфон в началото на 2020 г.

9428
Написана от  nixanbal 18 юни 2020
За А серията на Samsung и най-продавания Android смартфон в началото на 2020 г.

През май излезе проучване на Strategy Analytics, което представя кои са били най-продаваните Android смартфони в света през първите три месеца на годината. Тогава отразих новината с акцент върху факта, че във въпросния топ 6 има само един смартфон от висок клас (Galaxy S20+), а всички останали са позиционирани в средния и по-ниския ценови сегмент. Днес, като част от съвместната ни рубрика #WithGalaxy със Samsung, ми се иска да обърнем внимание тъкмо на тези по-достъпни устройства, които не губят своята популярност и дори напротив – очевидно стават все по-търсени. Причините за това от една страна са, че не всеки би могъл да отдели солиден бюджет за устройство от премиум сегмента, а от друга - тези щадящи портфейла смартфони всъщност започват все повече да приличат на флагмани и най-вече - да изземат някои от ключовите им екстри.

В материала на Strategy Analytics се посочва, че най-продаваният Android смартфон в света за първото тримесечие на 2020 г. е бил Galaxy A51. Той е модел, чието ревю вероятно вече сте гледали в nixanbal.com и за който знаете, че действително е един от най-добре балансираните на пазара. Това е нещо като средния клас при автомобилните производители, при който с всяко следващо поколение получавате още една порция от екстрите на премиум модела - LED фарове, частично кожен салон и по-комуникативна инфоразвлекателна система с Android Auto, да речем, но цялостното предложение за колата накрая идва на значително по-достъпна цена.

Така и Galaxy A51, чиято цена у нас е около 500-600 лв., или до четири пъти по-малко от тази на премиум смартфоните, носи елементи, познати от високия клас. Към тях ще причисля три ключови характеристики - дизайн, дисплей и камера.

Samsung Galaxy A51 @ nixanbal

Дизайнът е особено интересен момент за мен, защото Samsung го въведе в портфолиото си тъкмо с този модел, изпреварвайки дори флагман серията Galaxy S20. Да, разбира се, има някои разлики, най-вече в материалите на изработка, но общата визия на А51 силно напомня излезлите два месеца след него топмодели, което означава, че потребители с по-ограничен бюджет също могат да намерят съвременно изглеждащ телефон. А под последното аз разбирам голям дисплей без рамки и тънко тяло с леки извивки на задния панел, който прелива в различни цветове под слънчевата светлина.

Второто ключово качество за A51, заето от по-високия клас, е големият му Super AMOLED екран с фини очертания и изрязана в централната му горна част селфи камера. Т.нар. Infinity-O дисплей е един от отличителните белези на премиум категорията на Samsung още от моделите Galaxy Note 10. Резолюцията пък е достатъчно висока, за да постигне над 400 ppi при диагонала от 6.5" - т.е. супер детайлно изображение без пикселизиране на картината.

Samsung Galaxy A51 @ nixanbal

Камерите са третият елемент, на който ще обърна внимание, защото може да не постигат резултатите с флагман, но 48-мегапикселовият главен сензор от четворната система на A51 е супер способен за класа си. Използва технология за обединяване на 4 пиксела в 1, има нощен режим и възможност за 4K видеозапис. Освен това допълнителните камери дават възможност за макро снимки, за по-добри портрети и за пейзажи с по-голям обхват, каквито може да не снимате всеки ден, но наборът от 4 сензора означава, че ще имате по един за почти всяка ситуация.

Всичко това за мен нареди Galaxy A51 сред по-добрите модели в ценовата му категория, като неведнъж съм го препоръчвал и на близки приятели. Дори съвсем наскоро приятелка, която е счупила своя Galaxy S7, си взе него. За успеха на модела свидетелства и големият брой гледания на видео ревюто му в nixanbal.com. В YouTube то има над 33 000 гледания, което по моите разбирания е супер резултат. Но още преди А51 си спомням и за други устройства от серията, които бяха изключително популярни у нас. Galaxy А50 например беше сред най-търсените телефони през 2019-а.

Samsung Galaxy A51 @ nixanbal

Интересното за серията Galaxy A е, че Samsung започна да пуска и 5G версии на тези модели. Първият беше Galaxy A90 5G, а наскоро се появиха още Galaxy A51 5G и Galaxy A71 5G. Това все още не касае България, където няма комерсиална 5G мрежа, но за световния пазар носи допълнителни точки за корейците, които изграждат силно портфолио смартфони, поддържащи мрежите от следващо поколение. А когато до година-две стартират и 5G мрежите у нас, добрата новина е, че пазарът вече ще предлага богат избор от значително по-достъпни 5G смартфони.

Samsung Galaxy A51 @ nixanbal

Това беше моят прочит на новината, че Galaxy A51 е бил най-продаваният смартфон в света за първите три месеца на 2020 г. Успехът му за мен не беше изненада и още при анонса бях сигурен, че устройството трябва да има детайлно ревю в nixanbal.com, защото ще бъде интересно за потребителите. Всеки ден в YouTube канала си виждам мнения, че трябва да има повече ревюта на по-достъпни модели и затова се опитвам да ви предлагам такива. Защото с флагманите получаваме най-новите технологии и преливащи възможности, което безспорно ги прави най-желаните и най-интересните за разглеждане. Средният и по-достъпният ценови клас обаче достига до много по-широка аудитория и затова вярвам, че има смисъл да обръщам внимание на тези предложения и да следя кои от тях си струват и кои носят добавена стойност на по-достъпна цена.

Honor V Purse е концептуален сгъваем смартфон, който изглежда като дамски аксесоар

На изложението IFA 2023 в Берлин току-що Honor обяви, че ще предлага в Европа сгъваемия си модел Magic V2, а…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer