НачалоНовиниБлагодарение на ЕС: iPhone ще може да сваля приложения директно от уебсайтове

Благодарение на ЕС: iPhone ще може да сваля приложения директно от уебсайтове

673
Написана от  nixanbal 17 април 2024
Благодарение на ЕС: iPhone ще може да сваля приложения директно от уебсайтове

iPhone скоро ще може да изтегля приложения директно от уебсайтовете на техните разработчици, стана ясно след пускането на новата iOS 17.5 Beta. Това е поредната екстра за смартфоните на Apple, която ще бъде достъпна само за потребителите в страни от Европейския съюз. 

Втората бета на iOS 17.5, която току-що беше пусната към разработчиците, ще позволи сваляне на приложения директно от уебсайтове. Това е допълнителна опция, която заобикаля нуждата от задължително влизане в App Store или алтернативен магазин за приложения. Самите алтернативни магазини за приложения са новост за iPhone потребителите, като бяха позволени от Apple едва миналия месец с iOS 17.4.

Новото правило позволява да се свалят приложения от сайтовете на самите разработчици, като за целта те трябва да отговарят на някои критерии за сигурност. Дори тези приложения трябва да преминат през процеса по проверка и одобрение на Apple, а създателите им трябва да са членове на програмата за разработчици на Apple (Apple Developer Program) от най-малко две години. 

Освен това, за да може приложение да се сваля от уебсайт, то трябва да е генерирало над 1 милион изтегляния за предишната година. 

Screenshot 2024-04-17 at 12.44.34

Приложенията, които се свалят по този алтернативен начин, ще бъдат актуализирани като всички останали. Ще могат да им се правят бекъпи и да се възстановяват при нужда. 

Всичко това ще бъде достъпно само за iPhone (не и за iPad) потребителите с iOS 17.5 или по-нова, които са граждани на страна от Европейския съюз. Когато влизат в уебсайт, за да свалят приложение, те ще трябва да дадат разрешение в настройките на телефона си разработчикът да може да инсталира приложение на телефона им.

По този начин създателите на приложения ще си спестяват по-сериозните такси на App Store, но пък ще трябва да плащат 0.50 евроцента такса за всяка инсталация над 1 милион за година. 

Max заменя HBO Max в България от 21 май

След като през март 2022 г. HBO GО беше заменена от HBO Max, сега на хоризонта е следващият ребрандинг и…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer