НачалоНовиниЗащо Facebook плати за цели рекламни страници срещу Apple в редица американски вестници

Защо Facebook плати за цели рекламни страници срещу Apple в редица американски вестници

2081
Написана от  nixanbal 16 декември 2020
Защо Facebook плати за цели рекламни страници срещу Apple в редица американски вестници

Цели рекламни страници в някои от най-популярните американски вестници са били закупени от Facebook тази сряда с цел разпространение на позиция срещу Apple, съобщава Bloomberg. По-конкретно Марк Зукърбърг се изправя срещу компанията от Купертино заради намерението ѝ в следващ ъпдейт на iOS да направи възможно за потребителите да избягват онлайн проследяването им от Facebook с цел предлагането им на персонализирани реклами. 

Оказва се, че това, което е подразнило Facebook дотолкова, че ги е накарало да публикуват посланието си в големи печатни медии като Wall Street Journal, New York Times и Washington Post, са задаващите се промени в iOS 14, които ще направят по-сложно таргетирането на потребителите с реклами. А рекламите са ключов бизнес за Facebook и за да бъдат те ефективни и по-скъпи за рекламодателите, социалната мрежа събира данни за потребителите си, на база на които им предлага персонализирани оферти.

По-конкретно става дума за плана на Apple да задължи разработчиците на приложения да дават опция на потребителите си да отказват това проследяване онлайн, което "знае" кои приложения и уебсайтове използват те. Собствениците на iPhone ще бъдат уведомявани, когато приложението поиска тяхната Идентификация за рекламодатели, или т.нар. IDFA (Identification for Advertisers). Разбира се, очакванията са повечето потребители да отхвърлят тази опция. 

Промените трябваше да бъдат въведени още със старта на iOS 14, но Apple даде малко повече време на разработчиците да се съобразят с тях и се очакват рано догодина. 

Facebook vs Apple

"Изправяме се срещу Apple в името на малкия бизнес навсякъде", е заглавието на публикуваната днес във вестниците в САЩ реклама на Facebook. По-надолу в текста Facebook критикуват плановете на Apple, които ще се отразят на бизнеса и на големи компании като тях, но за по-малкия бизнес ще са "опустошителни".

От социалната мрежа посочват, че реклами, които не използват персонализирано насочване, генерират 60% по-малко продажби спрямо тези, базирани на данни за потенциалните клиенти. 

Facebook подкрепят тезата си и с факта, че заради пандемията много малки бизнеси са се прехвърлили онлайн и разчитат на тези реклами и достигането до точните потребители. 

Това не е първият случай на открита война между Facebook и Apple. Припомням ви, че по-рано Зукърбърг се обяви в подкрепа на анти-Apple настроенията по отношение големия дял от приходите, които компанията удържа от разработчиците на iOS приложения. Малко по-късно Apple прие нови правила, с които намали наполовина таксата (от 30% на 15%), но само за по-малки разработчици. 

Как ще се развие ситуацията с новите мерки за сигурността на потребителите, които предвижда Тим Кук - предстои да разберем. Коя страна в този спор бихте подкрепили вие?

Honor V Purse е концептуален сгъваем смартфон, който изглежда като дамски аксесоар

На изложението IFA 2023 в Берлин току-що Honor обяви, че ще предлага в Европа сгъваемия си модел Magic V2, а…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer