НачалоНовиниЗастрашаващият рекламния бизнес на Facebook ъпдейт за iPhone излиза следващата седмица

Застрашаващият рекламния бизнес на Facebook ъпдейт за iPhone излиза следващата седмица

1534
Написана от  nixanbal 22 април 2021
Застрашаващият рекламния бизнес на Facebook ъпдейт за iPhone излиза следващата седмица

Един от най-големите кошмарите на Зукърбърг, версия 14.5 на iOS, скоро ще бъде разпространена чрез ъпдейт до собствениците на iPhone. Ключова промяна в нея ще бъде по-големият контрол в ръцете на потребителите за това дали данните им да бъдат използвани с цел показване на персонализирани реклами.  

След ъпдейт до iOS 14.5 потребителите на iPhone ще виждат изскачащ прозорец в използваните от тях приложения, в който ще трябва да посочат дали са съгласни да предоставят своите данни с цел персонализирани рекламни съобщения.

Става въпрос за т.нар. Идентификатор за рекламодателите (Identifier for Advertisers, IDFA), на който например Facebook разчита, за да развива бизнеса си с реклами. Чрез този идентификатор социалната мрежа може да показва рекламни съобщения от клиенти, които са подбрани спрямо интересите на потребителите.

Разбира се, Зукърбърг е против подобна промяна и в последните месеци организира шумна кампания против ъпдейта на iOS. Тезата на Facebook е, че това би ударило бизнеса на много компании, особено по-малките, които разчитат с по-малък бюджет да достигнат до точните клиенти. За социалната мрежа това означава спад в приходите от онлайн реклама. 

Е, въпреки явната борба срещу промените, Apple обяви, че ъпдейтът все пак ще бъде пуснат следващата седмица - между датите 26 и 30 април. 

Apple вече е предупредила, че ще премахне приложения, които не отговарят на новите правила, а всички новопостъпили в App Store приложения след 26 април трябва вече да са въвели ATT, или App Tracking Transparency.

Сред останалите промени в ъпдейта до iOS 14.5 се очакват традиционната нова порция емоджита, включително такова с ваксина, функция за по-бързо отключване на iPhone при носене на маска, както и нови гласове за Siri.

5 ключови подобрения в Samsung Galaxy A54 5G

Смартфоните в серията Galaxy A са сред най-продаваните устройства на Samsung, като тази година промяната при Galaxy A54 5G е…

Блог за телекомуникации и нови технологии; новини, ревюта и видео на български

Social buttons

facebook-footer 
twitter-footer
youtube-footer